Suomen Taitoluisteluliiton valtakunnallinen leiritys Rovaniemellä

24.9.2022

Taitoluistelijat Kajaanin kilpaurheilijat Pihla Suopanki ja Aino-Iiris Rantala, sekä valmentajat Kristi Loukusa ja Laura Suopanki osallistuivat Suomen Taitoluisteluliiton valtakunnalliseen leiritykseen Rovaniemellä 21.-23. syyskuuta. 

Aino-Iiris Rantala ja Pihla Suopanki innokkaana odottavat leirin aloitusta.
Aino-Iiris Rantala ja Pihla Suopanki innokkaana odottavat leirin aloitusta.

Leiritystoiminta on osa Suomen Taitoluisteluliiton valmennusryhmäjärjestelmän uudistusta. Leiritystoiminta on tarkoitettu alakouluikäisille kilpailijoille ja mukaan on kutsuttu kaikki yksinluisteluseurat. Jokainen seura saa leirittää seurakiintiön mukaan omasta seurastaan luistelijat. 

Leiritykset on jaettu alueittain ja leirejä on yhteensä 3-4 kilpailukauden aikana. Pohjois-Suomen alueella leirejä on pitkien välimatkojen vuoksi kolme pitempää kolmen vuorokauden leiriä. Leiritykseen valitut luistelijat sitoutuvat koko kaudeksi kerrallaan ja kustantavat leirin itse.

Urheilullisuutta, monipuolisuutta, innostuneisuutta painotettiin läpi leirin.

Kolmen päivän leiriin mahtui kaksitoista tuntia jää- ja oheisharjoittelua. Lajitaitojen oikeanlainen harjoittelu ja harjoittelun seuranta ovat leiritystoiminnassa keskeisessä roolissa.  

Leirillä jäällä harjoittelu pohjautui vahvasti perusluistelutaitojen harjoittamiseen eikä niinkään hyppyjen tai piruettien ympärille. Yli 60-70 % harjoittelusta käytettiin askeliin, askelsarjoihin ja terän käyttöön. Loppuaika kaksoishyppyjen ja piruettien harjoitteluun.

Seuramme luistelijat pärjäsivät loistavasti muiden seurojen luistelijoiden rinnalla, vaikka taitotasossa olikin välillä eroja, erityisesti perusluistelutaidoissa. Kehitystä näkyi kuitenkin ihan joka treenissä. 

Pihla ja Aino-Iiris ensimmäisten harjoitusten jälkeen.
Pihla ja Aino-Iiris ensimmäisten jääharjoitusten jälkeen.

Seurojen väliset tasoerot johtuvat todennäköisemmin harjoittelumäärien eroista. Esimerkiksi K2- kilparyhmä harjoittelee tänä kautena 3-4 kertaa viikossa jäällä, josta kaksi kertaa on ohjelmajäätä, kun puolestaan muissa seuroissa samassa ikäluokassa luistelevat kilpailijat harjoittelevat jopa kuusi kertaa viikossa jäällä. Harjoittelumäärä on ollut huomattavasti korkeampi, jolloin luonnollisesti toistoja tulee enemmän. 

K1-kilparyhmä harjoittelee jo kuusi kertaa viikossa, mutta useat ryhmän luistelijoista, Aino-Iiris ja Pihla mukaanlukien, ovat päässeet näihin harjoitusmääriin vasta alakoulun loppupuolella. Muissa seuroissa vastaavia harjoitusmääriä on usein jo nuoremmillakin luistelijoilla. 

Valmentaja Laura Suopanki seuraa harjoituksia jään laidalta.
Valmentaja Laura Suopanki seuraa harjoituksia jään laidalta.

Leiritykset toimivat myös valmentajien täydennyskoulutus tapahtumina. 

Valmentajat seurasivat jokaista harjoitusta kaukalon laidalta ja leirin ansioista valmentajatkin saivat valtava määrä apua, tukea ja työkaluja josta lähteä kehittämään myös seuran valmennus- ja kilpailutoimintaa.

Harjoittelussa on laitettava tulevaisuudessa enemmän painoarvoa perusluistelutaitojen opetteluun ja harjoitteluun. Jo luistelukoulun ja kehitysryhmän tasolla on kiinnitettävä enemmän huomioita riittävään ja oikeaoppiseen perusluistelutaitojen harjoitteluun, sekä monipuoliseen oheisharjoitteluun.

Seurassa on tehty vuosien varrella hyvää työtä, josta on äärimmäisen hyvä jatkaa. Tulevan kauden tavoitteena onkin jatkaa valmennus-, kilpailu- ja seuratoiminnan kehittämistä. 

Seuraava leiritys Kuortaneella

Seuraava leiritys on Kuortaneella 13-15. joulukuuta. Kauden viimeinen leiri on 15.-16. maaliskuuta 2023 Rovaniemellä.

Ensi kauden 2023-2024 leirityksen luistelijavalinnat tehdään tämän kilpailukauden aikana. Liitto ei tee esivalintaa vaan seuran valmentajat tekevät luistelijavalinnat. Valinnat eivät tule perustumaan niinkään kisamenestykseen vaan luistelijan valmiuksiin osallistua intensiiviselle leirille, luistelijan urheilullisuus ja innostuneisuus huomioon ottaen. 

Voit lukea Suomen Taitoluisteluliiton valtakunnallisesta leirityksestä lisää täältä.

Kuvassa valmentajat Merja Huttunen, Anu Piltonen ja Alina Ahola sekä luistelijat Pihla Suopanki ja Aino-Iiris Rantala
Kuvassa valmentajat Merja Huttunen, Anu Piltonen ja Alina Ahola sekä luistelijat Pihla Suopanki ja Aino-Iiris Rantala